Wat zijn de symptomen van een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker, of zwangerschapsmelasma, wordt gekenmerkt door donkere vlekken op het gezicht en andere delen van het lichaam die worden blootgesteld aan de zon. Hieronder beschrijven we de symptomen van een zwangerschapsmasker voor verschillende delen van het gezicht:

Symptomen per delen van het gezicht

Delen van het gezicht Symptomen
Neus Donkere vlekken kunnen verschijnen op de neusrug, de zijkanten van de neus of in het midden van de neusbrug. De vlekken kunnen variëren in grootte en vorm.
Wangen Donkere vlekken kunnen verschijnen op de wangen en kunnen symmetrisch zijn aan beide kanten van het gezicht. Ze kunnen variëren in grootte en vorm.
Voorhoofd Donkere vlekken kunnen verschijnen op het voorhoofd en kunnen symmetrisch zijn aan beide kanten van het gezicht. Ze kunnen variëren in grootte en vorm.
Kin Donkere vlekken kunnen verschijnen op de kin en kunnen symmetrisch zijn aan beide kanten van het gezicht. Ze kunnen variëren in grootte en vorm.
Lippen Donkere vlekken kunnen verschijnen op de lippen en kunnen variëren in grootte en vorm. Dit kan resulteren in een schaduwachtige zone rond de mond.
Rondom de ogen Donkere vlekken kunnen verschijnen rond de ogen en kunnen variëren in grootte en vorm.

Andere symptomen van zwangerschapsmelasma

Naast donkere vlekken op het gezicht kunnen zwangere vrouwen ook last hebben van donkere vlekken op andere delen van het lichaam die worden blootgesteld aan de zon, zoals de armen en de hals. De vlekken kunnen variëren in grootte en vorm en kunnen soms jeuken.

Hoe herken je dus de symptomen van een zwangerschapsmasker?

Als je symptomen hebt die wijzen op een zwangerschapsmasker, is het belangrijk om je zorgen te maken. Hoewel het niet schadelijk is voor jou of je baby, kan het wel invloed hebben op je uiterlijk en zelfvertrouwen. Raadpleeg een dermatoloog als je je zorgen maakt over je symptomen of als je je ongemakkelijk voelt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het vermijden van blootstelling aan de zon en het dragen van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor kan helpen bij het voorkomen van verdere schade aan de huid en het verminderen van de symptomen.

Meer informatie over het zwangerschapsmasker

Voor meer informatie over de oorzaken, behandelingen en preventiemethoden van zwangerschapsmaskers, verwijzen we je graag naar onze andere pagina’s.