Help! Ik heb een zwangerschapsmasker – Wat is het en wat kan ik eraan doen?

Help! Ik heb een zwangerschapsmasker – Wat is het en wat kan ik eraan doen?

Als je zwanger bent, kunnen er allerlei veranderingen in je lichaam optreden. Een van die veranderingen kan een zwangerschapsmasker zijn. Maar wat is dat eigenlijk? En belangrijker nog, wat kun je eraan doen?

In dit artikel gaan we dieper in op wat een zwangerschapsmasker is en wat de mogelijke oorzaken zijn. Ook geven we je tips over hoe je het kunt voorkomen of behandelen. Lees verder om erachter te komen hoe je weer een stralende huid kunt krijgen!

Wat is een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker is een aandoening waarbij er donkere vlekken op je gezicht ontstaan. Deze vlekken komen vooral voor op je voorhoofd, wangen, bovenlip en kin. Het kan lijken alsof je een soort masker op je gezicht hebt, vandaar de naam.

Een zwangerschapsmasker wordt ook wel melasma genoemd en komt vooral voor bij vrouwen die zwanger zijn of hormonale veranderingen doormaken. Dit komt doordat zwangerschapshormonen de aanmaak van pigment in je huid kunnen stimuleren.

Wat zijn de oorzaken van een zwangerschaps masker?

Een zwangerschapsmasker wordt veroorzaakt door de toename van hormonen tijdens de zwangerschap. Hierdoor kan er meer melanine in de huid worden aangemaakt, waardoor er donkere vlekken ontstaan.

Andere mogelijke oorzaken van een zwangerschapsmasker kunnen zijn:

 • Overmatige blootstelling aan de zon
 • Erfelijke aanleg
 • Huidirritatie
 • Gebruik van bepaalde medicijnen
 • Gebruik van cosmetica die de huid gevoelig maakt voor pigmentvorming

Hoe kun je een zwangerschaps masker voorkomen of behandelen?

Helaas is het niet mogelijk om een zwangerschapsmasker helemaal te voorkomen, omdat het voornamelijk wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het risico te verkleinen en om de symptomen te verminderen:

 • Vermijd blootstelling aan de zon. Draag bijvoorbeeld een hoed en zonnebril en gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
 • Gebruik milde producten om je gezicht te reinigen.
 • Eet gezond en drink voldoende water om je huid gezond te houden.
 • Raadpleeg een dermatoloog als je last hebt van ernstige symptomen.

Als je al een zwangerschapsmasker hebt, zijn er een aantal behandelingen die kunnen helpen om de symptomen te verminderen:

 • Gebruik van een huidcreme zoals Skinlight. Dit kan de productie van melanine remmen en de donkere vlekken verminderen.

 

Tips voor het behandelen van een zwangerschapsmasker

Als je last hebt van een zwangerschapsmasker, zijn er nog een aantal tips die je kunt gebruiken om de symptomen te verminderen:

 • Gebruik make-up om de donkere vlekken te camoufleren. Gebruik bijvoorbeeld een concealer in een iets lichtere tint dan je huidskleur.
 • Scrub je huid niet te vaak, omdat dit de huid kan irriteren en de symptomen erger kan maken.
 • Gebruik geen agressieve reinigingsproducten. Kies liever voor milde producten die je huid niet irriteren.
 • Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Stress kan de symptomen namelijk verergeren.

Kun je een zwanger schapsmasker voorkomen?

Hoewel het niet mogelijk is om een zwangerschapsmasker helemaal te voorkomen, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om het risico te verkleinen:

 • Vermijd blootstelling aan de zon.
 • Gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
 • Gebruik alleen veilige cosmetica producten die niet agressief zijn.
 • Eet gezond en drink voldoende water.

Conclusie

Een zwangerschapsmasker is een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap. Het wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen en kan donkere vlekken op je gezicht veroorzaken. Hoewel het niet mogelijk is om een zwangerschapsmasker helemaal te voorkomen, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om het risico te verkleinen. Als je last hebt van een zwangerschapsmasker, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar die kunnen helpen om de symptomen te verminderen.

We hopen dat je met behulp van dit artikel meer inzicht hebt gekregen in wat een zwangerschapsmasker is en wat je eraan kunt doen. Vergeet niet dat het belangrijk is om altijd voorzichtig te zijn met het behandelen van huidproblemen tijdens de zwangerschap.

 

Laat onderstaand uw ervaring en mening even af.

Heb jij zelf ervaring met een zwangerschapsmasker of ken je iemand die hier last van heeft gehad? Laat het ons weten in de reacties hieronder. Ook als je nog vragen hebt over dit onderwerp, kun je deze gerust stellen. We doen ons best om al je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.Overleg met je dermatoloog of er andere behandelingen zijn die geschikt zijn voor jouw situatie. Denk bijvoorbeeld aan chemische peelings of laserbehandelingen.